Signaalfunctie notarissen bij mogelijke uitbuiting ouderen

Notarissen moeten helpen voorkomen dat ouderen financieel worden kaalgepult door familie, bekenden of mantelzorgers. Beroepsorganisatie KNB en het ministerie van VWS beginnen voor de komende zomer in meerdere steden een proef om uitbuiting van ouderen in vroeg stadium te signaleren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vanmorgen. Ouderenbond ANBO reageert bij monde van directeur Liane den Haan: ‘Financiele uitbuiting van ouderen door familie of bekenden komt veel vaker voor dan we denken’.

Stichting Huiselijk Geweld schat in dat financieel misbruik van ouderen ongeveer 30.000 keer per jaar voorkomt. Ruim 1500 notarissen krijgen nu instructies waar ze op moeten letten om financiele uitbuiting te herkennen. Vervolgens moeten zij dit melden bij een speciaal meldpunt. Andersom zullen bijvoorbeeld wooncorporaties en thuiszorgers hun vermoedens kenbaar maken aan de notaris.

Financiele uitbuiting kan plaatsvinden als een testament aangepast wordt. Kwaadwillende kennisen of familie kunnen onder druk iemand er toe zetten het testament aan te passen zodat zij de begunstigde worden. Notarissen gaan hier nu extra goed op letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *