Minister Blok erkent: ‘Blok-hypotheek duurder dan annuïtaire hypotheek’

Leestijd: < 1 minuut

Minister Stef Blok voor Wonen erkent dat de nieuwe Blok-hypotheek uiteindelijk duurder is dan een ‘gewone’ annuïtaire hypotheek. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Kopers met een Blok-hypotheek sluiten naast de hypotheek nog een aparte lening af, waarmee ze de maandlasten ‘kunstmatig’ laag houden. Hierdoor vallen in de eerste maanden de maandlasten lager uit, maar blijft er aan het einde van de looptijd wel een schuld over. Daarnaast zijn over de gehele periode de kosten hoger dan bij een gewone annuïtaire of lineaire hypotheek.

De minister stelt in zijn brief duidelijk dat de tweede lening uitermate flexibel is. Zo is het niet verplicht om een lening voor precies de helft van de waarde van de woning te nemen. Mensen mogen ook minder lenen en kunnen tussendoor stoppen met de lening. Daarnaast hoeven zij ook niet direct de lening af te sluiten, maar mogen ze dat ook later doen. Die tweede lening is een specifieke afspraak tussen de hypotheekverstrekker en de huizenbezitter. Zo hoeft de looptijd van de lening niet dezelfde looptijd te zijn als de hypotheek. Ook hoeft de rente over het geleende bedrag niet hetzelfde te zijn als de hypotheekrente.

Banken en hypotheekverstrekkers zijn tot nu toe afwachtend geweest met de invoering van de nieuwe hypotheekvorm. De banken stellen dat ze niet goed kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van de nieuwe regels en hypotheekvorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *