Hypotheekrenteaftrek anders in 2013

De hypotheekrenteaftrek is vanaf 2013 alleen nog beschikbaar voor mensen die daadwerkelijk aflossen op de hypotheek. Deze maatregel gaat in voor iedereen die vanaf 1 januari 2013 een hypotheek afsluit of een hypotheek oversluit. 

Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de hypotheek in 30 jaar tijd volledig wordt afbetaald. Het is dan niet meer mogelijk om de hypotheek in stand te houden om deze vervolgens aan het eind van de looptijd af te lossen met een bankspaarproduct een kapitaalverzekering of waarde vanuit een belegging.

Alleen als je maandelijks aflost heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Aan het begin van de hypotheek wordt er een klein deel afgelost en meer rente betaald. De hypotheeklasten zullen in verloop van tijd stijgen omdat er steeds een kleiner bedrag in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

De maatregel moet zo’n 5,4 miljard euro opleveren, maar waarom zou je als 65 plusser je hypotheek nog gaan aflossen. Met deze regel wordt de koopkracht van deze seniorengroep alleen maar minder. De woningmarkt zit al behoorlijk vast en nu wordt het ook vooral lastig voor starters om de markt te betreden. De plannen om ervoor te zorgen dat de hypotheek wordt afgelost zijn een goed initiatief, alleen is het nu misschien niet het beste moment om het toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *