Notarissen onder druk

Leestijd: < 1 minuut

Notarissen hebben het moeilijk in Nederland. De invoering van de vrije tarieven en vrije vestiging in combinatie met de economische recessie heeft ervoor gezorgd dat veel notarissen onder druk zijn komen te staan. Enkele honderden notariskantoren lijken hun deuren te moeten sluiten. 

De notarissen hebben het extra zwaar omdat er nu ook veel minder mensen een huis kopen. Er is al zo veel mogelijk bezuinigd en een groot deel van het personeel is ontslagen. Er is veel concurrentie binnen deze beroepsgroep waardoor een aantal notarissen onder de kostprijs moet werken.

Doordat er zoveel moet worden bezuinigd kan ook de kwaliteit van het geleverde werk omlaag gaan. Volgens Ruud van Gerven, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, staat de toegankelijkheid, onafhankelijkheid en rechtszekerheid van een goed werkend notariaat op het spel.

Klacht notarissen

Notarissen snappen dat ook zij beïnvloed worden door de recessie, maar dat is de klacht ook niet. Notarissen moeten nu hun diensten aanbieden tegen een absoluut laag tarief door de afgedwongen marktwerking. Maar notarissen worden door de overheid gedwongen om allemaal handelingen te verrichten ten behoeve van de rechtszekerheid, aldus Van Greven.
Notarissen mogen zelf de tarieven bepalen en daardoor zijn er flinke verschillen in de tarieven. Notarissen vergelijken helpt bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *