‘Steeds vaker schulden in erfenissen’

Leestijd: 2 minuten

Opstellen testamentEr zitten steeds vaker schulden in erfenissen. Dat is de conclusie uit een onderzoek van de NOS en Netwerk Notarissen dat afgelopen weekend naar buiten kwam. Uit het onderzoek blijkt dat door de aanhoudende economische malaise het aantal erfenissen met een schuld blijft toenemen. Daardoor worden erfenissen steeds vaker onder voorwaarden aanvaard of helemaal verworpen. Het onderzoek spreekt van een toename van 10% van het aantal onder voorwaarden geaccepteerde erfenissen.

DeGoedkoopsteNotaris.nl  adviseert consumenten om zorgvuldig om te gaan bij het aanvaarden van een erfenis en eerst contact te zoeken met de notaris. Deze kan u hierin goed adviseren. Bij het erven van een huis bijvoorbeeld, lopen de kosten en lasten gewoon door als het huis nog niet is verkocht.  Mensen die een huis erven, zijn vaak duizenden euro’s per jaar kwijt doordat ze in de vastzittende woningmarkt het huis ook nog eens niet verkocht krijgen. Ze moeten niet alleen de hypotheekrente betalen, maar ook onder meer erfbelasting.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het onderzoek. Hij pleit voor het langer uitstellen van het betalen van de erfbelasting. Nu kan er voor het betalen van de erfbelasting een uitstel van 24 maanden worden aangevraagd. Omtzigt stelt voor het te verlengen naar 36 maanden. Hij wijst erop dat een huis gemiddeld 23 maanden te koop staat.  Als je immers wel de erfbelasting moet betalen, maar met een onverkocht huis zit, dan heb je een probleem.

Het is dus raadzaam om bij het verkrijgen van een erfenis, altijd contact op te nemen met de notaris om u goed te laten adviseren. Belangrijk is dat u dit zo vroeg mogelijk doet. Het accepteren van een erfenis gaat eenvoudiger dan gedacht. Als u bijvoorbeeld een ritje maakt in de geërfde auto of geld opneemt uit de erfenis, heeft u de erfenis in de praktijk reeds geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *